Palamon Capital Partners ostaa Eneas Energy AS:n 375 miljoonalla Norjan kruunulla

Palamon Capital Partners (”Palamon”), joka on Euroopan johtavia keskisuurien markkinoiden yksityisiä pääomayrityksiä, on hankkinut Eneas Energy AS:n (”Eneas” tai ”Yritys”) osake-enemmistön yrityskaupoissa, joiden arvo on 375 miljoonaa Norjan kruunua.

Eneas on Pohjoismaiden johtava yritysenergiapalveluiden toimittaja, jonka tuotto oli vuonna 2010 noin 700 miljoonaa Norjan kruunua. Eneas tarjoaa erilaisia palveluita, joiden tarkoituksena on pienentää pk-yritysten sekä suurten yritysten ja julkishallintojen energiakustannuksia. Yritys työllistää 350 työntekijää Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa ja palvelee noin 10 000 asiakasta. Eneas on vuodesta 2000 lähtien kasvattanut vuosittain toimintaansa 60 prosentilla. Nyt Yritys pyrkii kasvattamaan toimintaansa entisestään laajentamalla tuotevalikoimaansa ja laajentumalla myös maantieteellisesti. Palamonin strateginen tuki auttaa Eneasia näissä pyrkimyksissä.

Toimitusjohtaja Thomas Hakavik perusti yrityksen vuonna 1995. Yritys myytiin Statoilille vuonna 2001. Vuonna 2005 joukko yksityisiä sijoittajia osti yrityksen takaisin Statoililta herra Hakavikin johdolla. Uuden yrityskaupan myötä Palamon korvaa nämä yksityiset sijoittajat, ja Yrityksen nykyiset velat neuvotellaan uudelleen. Herra Hakavik johtaa yhdessä tiiminsä kanssa Yritystä jatkossakin seuraavaan kasvuvaiheeseen. He säilyttävät asemansa merkittävinä osakkeenomistajina.

Palamon Capital Partnersin osakas Erik Ferm kommentoi yrityskauppaa seuraavasti: “Eneas on kasvanut uskomatonta vauhtia viimeisen kymmenen vuoden aikana ja se on vakiinnuttanut asemansa Skandinavian markkinajohtajana. Me olemme auttaneet useita yrityksiä kasvamaan kansainvälisesti ja uskomme, että Eneas pystyy tähän.”

Palamon Capital Partnersin toimeksiantaja Dan Mytnik kommentoi seuraavasti: “Olemme innoissamme saadessamme tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa, jolla on näin vahva johtoryhmä ja jonka liiketoiminnalla on selkeää kasvupotentiaalia. Emme malta odottaa yhteistyötä Thomasin ja hänen tiiminsä kanssa, jotta voimme yhdessä viedä yrityksen liiketoiminnan seuraavalle tasolle.”

Eneaksen toimitusjohtaja ja perustaja Thomas Hakavik sanoi: ”Näemme yhä edessämme jännittäviä mahdollisuuksia. Siksi meille olikin tärkeää hankkia yhteistyökumppani, joka jakaa visiomme laajentumisestamme ja jolla on tarvittava pääoma laajentumisen tukemiseen. Odotamme innolla yhteistyötä Palamonin kanssa, joka on kokenut eurooppalainen toimija. Olemme varmoja siitä, että Palamon on meille juuri oikea kumppani seuraavaan kehitysvaiheeseemme.”

Yrityskauppa muodostaa Palamonin toisen rahaston, Palamon European Equity II:n, 14. sijoituksen. Yli 65 % rahaston 570 miljoonasta eurosta on nyt sijoitettu. Palamon on kokenut sijoittaja Pohjoismaissa, ja se omistaa Ruotsin suurimman kahvilaketju Espresso Housen. Lisäksi se myi hiljattain onnistuneesti pois sijoituksensa Nordax Finansiin, joka on pohjoismainen kuluttajarahoitusyritys.